La farmàcia es reunirà al març al Congrés i Saló Infarma per debatre què pot aportar al pacient

La trobada, organitzada conjuntament pels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, en col·laboració amb Interalia, tindrà lloc els propers 21, 22 i 23 de març al recinte Gran Via de Fira Barcelona "Valor per a la farmàcia. Valor per al pacient" serà el lema d'aquesta 29a edició Els serveis professionals que ofereix el farmacèutic a la societat serà un dels protagonistes del Congrés

Barcelona, 1 de març de 2017.- Què pot aportar la farmàcia al pacient? Com pot contribuir a millorar la seva salut? Són dues qüestions que es debatran al Congrés i Saló Europeu d'Oficina de Farmàcia, Infarma Barcelona 2017. Aquesta cita europea, organitzada pels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, en col·laboració amb Interalia, tindrà lloc els propers 21, 22 i 23 de març al recinte Gran Via de Fira Barcelona.
 
"Valor per a la farmàcia, valor per al pacient", lema d'aquesta 29a edició 
El lema escollit per a aquesta 29a edició, "Valor per a la farmàcia. Valor per al pacient",  fa palesa la relació directa entre l'aportació professional del farmacèutic i el benefici per a la salut de les persones. Donar consell sanitari, participar en programes de prevenció de malalties, com el VIH i el càncer de còlon i recte, i fer el seguiment de la medicació, en col·laboració amb la resta de professionals sanitaris, contribueix al benestar i qualitat de vida dels pacients, a més d'aportar eficiència al sistema sanitari. 
 
 "Volem que el Congrés, a través del debat i l'intercanvi de punts de vista i coneixements, serveixi, entre d'altres aspectes, per consolidar la tasca assistencial que es duu a terme des de les farmàcies amb els serveis professionals, i també per mantenir la porta oberta a continuar creixent en aquest camp", explica Francisca Aranzana, vocal d'Oficina de Farmàcia del COFB i directora del Congrés.
 
Els serveis professionals que ofereix el farmacèutic a la societat, un dels protagonistes del Congrés 
Una de les novetats que presenta el Congrés és la posada en marxa de les Aules d'Actualitat Professional –nou nom que s'ha donat a les antigues Aules Actives-, en les quals es duran a terme conferències sobre temes relacionats amb tres itineraris: desenvolupament de la farmàcia comunitària, farmàcia assistencial i gestió.
 
Concretament, en l'àmbit de la farmàcia assistencial, que en total aplega al voltant de 20 aules, es parlarà dels diferents serveis professionals que ofereix el farmacèutic al pacient, com el programa de farmàcies sentinelles, una xarxa de farmàcies que treballa conjuntament per aportar informació sobre incidents de seguretat relacionats amb l'ús dels medicaments, monitoritzar-ne l'abús o l'ús recreatiu i obtenir dades que es puguin integrar en sistemes de vigilància d'altres professionals sanitaris; el programa de manteniment de metadona, que persegueix apropar els tractaments de manteniment amb agonistes opiacis als usuaris, fent-los més accessibles i incrementant la cobertura; l'Atenció farmacèutica al pacient crònic complex (PCAF), en el qual es coordinen atenció primària i farmacèutics per fer el seguiment de persones amb patologies cròniques de llarga evolució i gestió clínica difícil; i en l'àmbit cardiovascular, la detecció de la fibril·lació auricular i la desfibril·lació des de la farmàcia.
 
En aquesta línia, també es revisaran experiències internacionals, es parlarà de la importància de la col·laboració entre els diferents àmbits d'exercici de la farmàcia –atenció primària, hospitalària i comunitària, entre d'altres- per oferir el millor servei al pacient i es debatrà quines possibilitats tenen els farmacèutics d'abordar algunes malalties, com la diabetis i la periodontitis.

Pel que fa a l'àmbit de la reducció de danys, es debatrà quina atenció farmacèutica es pot oferir davant casos com la infecció per VIH i les drogues. En relació a aquest últim punt, hi haurà un aula dedicada a les legal highs, noves substàncies amb efectes similars als de les drogues més consumides en ambients recreatius (cocaïna, amfetamina, èxtasi i cànnabis) però que, a diferència d'aquestes, moltes d'elles no es troben fiscalitzades i són venudes com a substituts legals de les drogues il·legals.

En quant a la Responsabilitat Social Corporativa (RSC), dues ONG del sector explicaran els seus respectius projectes: Banc Farmacèutic donarà a conèixer el Fons Social de Medicaments, a través del qual es vol lluitar contra la pobresa sanitària; i Farmamundi respondrà a la qüestió de com es poden subministrar medicaments i material sanitari en situacions d'emergència.

Quins altres formats recull el Programa? 
El programa d'Infarma Barcelona 2017 s'ha renovat amb dos formats més. Per una banda, les Taules de Debat, exclusives per a congressistes, que permetran reflexionar i intercanviar punts de vista sobre temes d'actualitat com els medicaments hospitalaris de dispensació ambulatòria, la vacunació a la farmàcia comunitària i la situació de la formulació magistral. D'altra banda, les ExpoNews, espai ubicat al Hall d'accés a la zona d'stands en el qual els expositors podran presentar durant una hora els seus productes, serveis o nous llançaments en l'entorn de la mostra, contribuint a què la part comercial i la congressual es complementin.