L'avenç dels serveis al pacient, globalització i malalties emergents, medicaments hospitalaris, o suplements nutricionals i dopatge, temes que es tractaran a Infarma Barcelona 2017

Més de 25.000 professionals passaran pel Congrés i Saló Europeu d'Oficina de Farmàcia, que tindrà lloc entre el 21 i 23 de març al recinte Gran Via de Fira Barcelona La conferència inaugural anirà a càrrec del doctor Antoni Trilla, director de Qualitat i Seguretat Assistencial de l'Hospital Clínic de Barcelona Infarma també acollirà dues iniciatives, #Farmaidearium i Infarma Solidari, per donar veu, respectivament, a projectes relacionats amb les xarxes socials i el compromís social

Barcelona, 15 de març del 2017.- En menys d'una setmana està previst que més de 25.000 professionals del sector farmacèutic es donin cita al Congrés i Saló Europeu d'Oficina de Farmàcia, Infarma Barcelona 2017, organitzat pels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, en col·laboració amb Interalia. L'objectiu: actualitzar-se, aprendre i debatre sobre els reptes de la professió i allò que pot aportar als pacients a través de les més de 50 Aules d'Actualitat Professional i 9 taules de debat que impartiran més de 200 ponents (veure programa aquí). Serà els dies 21, 22 i 23 de març al recinte Gran Via de Barcelona sota el lema "Valor per a la farmàcia. Valor per al pacient".
 
Zika, Ebola, Xarampió: què tenen a veure i què podem fer per fer-hi front? 
Un dels actes centrals serà la conferència inaugural "Globalització de la salut i malalties emergents". De la mà d'Antoni Trilla, director de Qualitat i Seguretat Assistencial de l'Hospital Clínic de Barcelona, es parlarà d'aspectes com quines són les malalties emergents més destacades –entre elles el Zika, l'Ebola i el Xarampió- i com s'interrelacionen amb la globalització, quins són els principals avenços en el tractament i quin paper pot jugar el farmacèutic en la gestió d'aquestes malalties.
 
"És important parlar de malalties emergents a un Congrés com Infarma perquè els farmacèutics, com a professionals sanitaris que estan a peu de carrer, han d'estar ben informats per orientar el ciutadà, tranquil·litzar-lo en cas que sigui necessari i saber-lo derivar si precisa un altre tipus d'atenció sanitària", explica el doctor Trilla. "El paper del farmacèutic és essencial en el conjunt del sistema sanitari per ajudar a gestionar de la millor forma possible una situació d'emergència sanitària deguda a qualsevol nova malaltia", afegeix.
 
Quins temes es tractaran?
Els serveis professionals que ofereix la farmàcia al pacient serà un dels eixos. Es parlarà de projectes en marxa, com les farmàcies sentinelles, el Programa de manteniment amb metadona, l'Atenció farmacèutica al pacient crònic complex (PCAF), la fibril·lació auricular i la desfibril·lació des de la farmàcia;  de les experiències internacionals en aquest àmbit; de l'atenció farmacèutica que es pot oferir davant casos com la infecció per VIH i les drogues i de projectes de Responsabilitat Social Corporativa que aporten beneficis a la societat.
 
El consell alimentari serà un altre dels temes que s'abordaran. Quines recomanacions es donen en els diferents països europeus? Quin és el debat existent entre suplements nutricionals i el dopatge? Què aportarà la implementació del sistema de verificació de medicaments (SEVeM) i quins canvis suposarà per al sector serà una qüestió que també centrarà una de les aules.
 
Els nous rols que pot desenvolupar el farmacèutic i el marc legal que l'engloba, com és el cas de les proves diagnòstiques, serà un altre tema que es tractarà. També es parlarà dels criteris de dispensació en els Medicaments Hospitalaris de Dispensació Ambulatòria.
 
El Programa del Congrés s'estructura principalment en dos formats: les Aules d'Actualitat Professional, en les quals es duran a terme conferències sobre temes relacionats amb tres itineraris: desenvolupament de la farmàcia comunitària, farmàcia assistencial i gestió; i les taules de debat, que permetran reflexionar i intercanviar punts de vista sobre l'actualitat del sector. Del contingut d'aquestes taules i del Congrés en general en parlen els moderadors, presidents de COFB i COFM i directora del Congrés en un conjunt d'11 vídeos que es troben al web d'Infarma.
 
#Farmaidearium i Infarma Solidari, les dues iniciatives per donar veu, respectivament, a projectes relacionats amb les xarxes socials i el compromís social
 
En el marc d'Infarma s'ha impulsat #Farmaidearium, que acollirà 9 xerrades, en petit format i d'assistència lliure, amb un nexe en comú: donar a conèixer, de primera mà, projectes innovadors relacionats amb les TICs i les xarxes socials, liderats o participats per farmacèutics, que fomenten nous escenaris de desenvolupament de la professió. Alguns dels temes que es tractaran serà d'#Esportfarma, en referència al hashtag utilitzat pel grup de treball sobre nutrició i esport de la vocalia d'Alimentació del COFB; @LauraGandiaCerd parlarà de diferents iniciatives impulsades en deshabituació tabàquica, entre elles #stoptabaco31mayo, una campanya en la qual diferents professionals sanitaris s'han unit per difondre consells per deixar de fumar a través de Twitter, Facebook i YouTube fins el 31 de maig, Dia Mundial sense Tabac; StopErroresMedicación, una plataforma portada per dos farmacèutics d'hospital per difondre potencials errors de medicació perquè, en la mesura del possible, siguin evitats; @farmaadicta, farmacèutica que ofereix diferents consells de salut a través d'infografies.
 
Pel que fa a Infarma Solidari, des de Barcelona s'ha volgut donar continuïtat a aquesta iniciativa que va néixer amb Infarma Madrid 2016 amb l'objectiu d'acostar el compromís social del sector farmacèutic a aquesta cita europea.
 
El principal projecte posat en marxa és la recaptació de fons, a través de donacions econòmiques directes i d'un concert benèfic -que tindrà lloc el 21 de març, a les 21h, a la sala bikini de Barcelona, amb el grup de música PorFinViernes-, per finançar 4 iniciatives solidàries dutes a terme per ONGs: millorar l'accés a l'aigua potable a Equador, a través de Farmamundi; el Fons Social de Medicaments, impulsat per Banc Farmacèutic; ajudes en la recerca en medicaments orfes i malalties rares, amb la Fundació Mehuer; i l'impuls de la farmàcia comunitària a l'hospital pediàtric infantil St. Damien (Pto. Príncipe, Haití), un projecte de Nuestros Pequeños Hermanos. Tant la compra d'entrades per al concert com les donacions es poden fer a través d'un formulari inserit al web i app d'Infarma.
 
La RSC també estarà present físicament a Infarma: hi haurà una zona dedicada a pòsters que recolliran les accions més rellevants dutes a terme pels expositors en aquest camp, així com un punt de venda de polseres candela, una iniciativa sorgida en el marc de l'Hospital Sant Joan de Déu per obtenir fons per a la investigació en el càncer infantil. També s'ha habilitat al web d'Infarma una bústia de suggeriments perquè els farmacèutics expliquin iniciatives desenvolupades en aquest camp.